Evgenij Vodolazkin

Jevgeni Vodolazkin (Kiev, 1964) is linguïst en mediëvist, gespecialiseerd in de oud-Russische letterkunde en gepromoveerd op de plaats van de wereldliteratuur in de Russische kroniekschrijving van de 11e t/m de 15e eeuw. Hij is verbonden (geweest) aan de universiteiten van Sint-Petersburg en München, heeft inmiddels ruim 100 monografieën, essays en wetenschappelijke artikelen op zijn naam en werkt mee aan diverse uitgaven en periodieken.

In 2009 debuteert hij als prozaschrijver met de roman Solovjov en Larionov (nog niet in het Nederlands vertaald). In 2013 verovert hij met Lavr definitief een plaats in de Russische literatuur. Het boek is een sensatie en wint de Russische nationale literatuurprijs 'Bol'sjaja kniga' ('Het grote boek') en de literatuurprijs 'Jasnaja Poljana' in de categorie 21e eeuw, en wordt genomineerd voor de prestigieuze Russische Bookerprijs. Vodolazkin zelf verwerft zich een reputatie als 'de Russische Umberto Eco' — uiteraard een aanduiding die met een flinke korrel zout te nemen is, maar die wel iets zegt over de weerklank die zijn boek vindt.

Gezien Vodolazkins achtergrond hoeft het niet te verbazen dat ook zijn literaire werk draait om geschiedkundige en taalkundige thema's. Net als Eco benadert hij zijn onderwerpen met veel gevoel voor detail en speelt hij er een spel mee op verschillende niveaus. Maar anders dan, bijvoorbeeld, De naam van de roos is Lavr geen detective; het is een heiligenleven in vier bedrijven. Deze 'a-historische roman', zoals de Russische ondertitel luidt, laat zien hoe een persoonlijkheid zich ontwikkelt in tijd en taal, en hoe omgekeerd de dimensies van tijd en taal de perceptie van die persoonlijkheid beïnvloeden.

De hoofdpersoon wordt geboren in 1440 en sterft in 1520. Hij leeft in een tijd van grote plagen, een tijd waarin het einde van de wereld voor de deur lijkt te staan; maar dit is ook de tijd van grensoverschrijdende ontdekkingen, die de ontwikkeling van de mensheid diepgaand zullen beïnvloeden. Tijdens zijn leven maakt hij enkele ingrijpende transformaties door en verandert hij meermalen van naam.

Eerst is hij Arseni (Arsenius), de kruidendokter die zijn wetenschappelijke kennis erft van zijn grootvader Christofor. Nabij het Kirillov-Belozerski-klooster, in het noorden van het tegenwoordige Europees Rusland, helpt hij zijn dorpsgenoten bij ziekte en andere tegenslag. Als blijkt dat hij zichzelf en zijn gezin niet kan redden, gaat hij zwerven. Hij leeft als de heilige dwaas Oestin (Justinus) in Pskov, een meer westelijk gelegen stad. Daarna trekt hij als pelgrim via Venetië naar het Heilige Land. Na een reis van jaren keert hij terug naar zijn vaderland om zich terug te trekken als de monnik Amvrosi (Ambrosius). In de omgeving van het klooster van zijn jeugd wordt hij weer actief als genezer en helper en verwerft hij zich de erenaam Lavr (Laurus). Bij zijn dood wordt hij als een heilige vereerd.

Lavr is een fascinerend en diep-humanistisch boek over datgene wat ons mensen tot mensen maakt: onze herinneringen en toekomstdromen, ons falen en onze pogingen om mislukkingen te boven te komen, en het eeuwige conflict tussen dat wat we weten en dat wat we geloven.


Laurus (Dutch edition)

Paperback, 348 pages

9789491425684 | Pub. date: December 2015
€22.50 Add to basket

Kindle, 348 pages

9789491425707 | Pub. date: December 2015
€9.95 Add to basket

PDF, 348 pages

9789491425691 | Pub. date: December 2015
€9.95 Add to basket

EPUB, 348 pages

9789491425707 | Pub. date: December 2015
€9.95 Add to basket
Bookmark and Share
Titles
Author on:
Laurus (Dutch edition)
Catalogue 2019

Catalogue 2019

glagoslav-speakers